A Liget Táncakadémia

 

 2010 szeptemberében Karácsonyi Éva táncművész és táncpedagógus gazdag néptánc-oktatási tapasztalok birtokában Budapest egyik legszebb kerületének szívében, az Erzsébetligeti Színházban megálmodta és megalapította a Liget Táncakadémiát.

 

 

Már akkor sokan követték, és tanítványainak száma az évek során egyre nőtt. A számok nyelvére lefordítva: hatvanan kezdték, és ez a létszám a harmadik év végére megduplázódott, a negyedik esztendőben százötvenöt főre emelkedett, jelenleg pedig hét évfolyamon több mint 200 növendékkel büszkélkedik az akadémia. A foglalkozások színterei: az Erzsébetligeti Színház és a Szentmihályi Kulturális Központ.


 

 

Az intézmény vonzerejét a színvonalas tánctanítás és a gondos, gyermekközpontú közösségépítő tevékenység teremti meg, azaz szakmailag hiteles, nyitott szemléletű táncoktatásról, korszerű hagyományőrzésről van szó a különböző évfolyamok baráti közösségeiben.

 

A Liget Táncakadémia tantestülete igazán különleges, mert tagjai közül többen az Országos Szólótáncfesztivál díjazottjai: „Aranysarkantyús” és „Aranygyöngyös táncosok”, és az Év Legjobb Táncművésze díj kitüntettjei; többnyire a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes egykori és jelenlegi hivatásos, diplomás táncművész-pedagógusai.

 

Karácsonyi Éva alapító művészeti vezető művészi-szakmai életútja nagy vonalakban: 1972-77 Balettintézet Balett szak, 1977-79 Balettintézet Néptánc szak, 1979-97 a Duna Művészegyüttes szólótáncosa, 2005-09 Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc pedagógus szak és 2010-től a Liget Táncakadémia vezető táncpedagógusa.

 

A táncakadémiában a képzés (komplex képzési formákkal, tanmenetek szerint) felmenő rendszerű: az évfolyamok életkoruknak megfelelő táncanyagokat tanulnak, amikből új és már meglévő, díjazott koreográfiák készülnek, valamint kerülnek bemutatásra. Ezzel egyidejűleg táncelméletből, tánctörténetből és néprajzi ismeretekből elméleti oktatás is folyik. Így alapozzák meg a tanárok a tánc és a zene szeretetét, a művészetekre való fogékonyságot.

 

Az évadok végén tartott záróvizsga előadások látványosan reprezentálják a Liget Táncakadémia tevékenységét, növendékei folyamatos fejlődését. Nagyon népszerű rendezvények: legutóbb két telt házas (ezer néző) előadásra került sor június első hétvégéjén.

 

A Liget Táncakadémia 2020-ban a XVI. kerületi Önkormányzat döntése alapján megkapta a Budapest Főváros XVI. Kerületéért kitüntetést.